Zoek je een duikhorloge voor dames of heren? All4Diving heeft Duikhorloges van het merk Cressi in de aanbieding.
Binnenkort wordt ons assortiment uitgebreid met meerdere merken.
De ISO6425 certificatie bepaald waaraan een goed duikershorloge minimaal moet voldoen. Als je een onderwater duikhorloge gaat kopen zal je merken dat een keuze maken niet altijd eenvoudig is. Er zijn verschillende technologieën, duikfuncties, gebruikte materialen, modellen, grootte/dikte, uurwerken en waterdichtheid om uit te kiezen. Het juiste duikhorloge zal je veel plezier en veiligheid geven!
Veiligheid staat voorop in het ISO 6425 certificaat voor duikhorloges: Deze certificering is de internationale standaard voor een goed en veilig duikhorloge. Omdat het verkrijgen van het certificaat en de bijbehorende testen zeer prijzig zijn vraagd iedere fabrikanty het daarom niet aan. Als je het wel belangrijk vind ga dit dan zorgvuldig na, houd er wel rekening mee dat de prijs van een dergelijk duikhorloge vele honderden euro’s duurder wordt!
Een goede duikhorloge moet minimaal tot 200 meter of 20 Bar (20 ATM) waterdicht zijn. Dit wordt gemeten onder ideale omstandigheden in stilstaand water en bij de juiste temperaturen. Bij beweging onder water veranderen de druk en temperatuur en daarom kan je de waterdichtheid-aanduiding niet letterlijk nemen.
Zie hiervoor onderstaande indicatieve gegevens:
30meter/3 Bar/3ATM: Spatwaterdicht.
50meter/5Bar/5ATM: Je kan er mee douchen als de temperatuurverschillen niet te groot zijn.
100meter/10Bar10ATM: Goed om mee te zwemmen en snorkelen.
200meter/20Bar/20ATM: Geschikt voor duiken tot 30 meter diepte.
300meter/30Bar/30ATM: Geschikt voor technisch duiken (tec-diving).
1000meter/100Bar/100ATM: Speciaal geschikt voor diepzeeduiken.
TIP: Na duiken in zout of vervuild water is het goed om je horloge af te spoelen met zoet water zodat er geen zand tussen de ring en kast komt.
Om te checken of er geen vocht in de kast zit leg je er een ijsklont op zodat je kan zien of er condensatie vormt.
Het klassieke analoge duikershorloge heeft een draaibare duikring die slecht in één richting draaibaar is. Vanwege veiligheidsredenen draait de duikring alleen naar links. Als je tijdens het duiken per ongeluk de ring verschuift kan je duiktijd alleen korter worden, niet langer. Dit is belangrijk bij meerdere duiken achter elkaar. Door deze duikring en de lichtgevende wijzers kan je in één oogopslag zien hoe lang je onder water bent tijdens het duiken. Duikers gebruiken tegenwoordig vrijwel altijd een duikcomputer om hun duikgegevens op af te lezen. Een duikhorloge is echter essentieel voor beginnende duikers om zelf het nodige rekenwerk onder de knie te krijgen. En als je een meer ervaren duiker bent geworden is het een ‘musthave’ als tweede instrument om zo maximale betrouwbaarheid van je duikgegevens te garanderen.
De duurdere en meer uitgebreide modellen duikhorloges hebben meer specifieke duikfuncties zoals een dieptemeter, decompressie alarm, duiktijd alarm, duikdiepte alarm, helium release/ventiel. Dit zijn echter horloges in het duurdere segment en vaak zijn duikcomputers zoals de Seac Sub Action, Cressi Cartesio of Goa goedkoper en hebben vaak meer functies.
Vergis je niet in de diameter en de hoogte van de kast, duikhorloges zijn stoer, dik, stevig, robuust en groot! Knutsel voor de grap eens de maat die je wilt aanschaffen in elkaar met papier of karton en bekijk of de grootte niet tegen valt.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste artikelen, of wil je meer informatie over een bepaalde duikhorloge?
Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze fysieke duikwinkel Duikcentrum Eindhoven.